Merj gyalogolni !

Az elmúlt időszakban számos futást újrakezdő, vagy elkezdeni szerető ember keresett meg személyesen vagy telefonon, hogy segítsek nekik, adjak tanácsot, hogyan kezdjenek bele. Megkerestek a munkahelyemről, ismerősök és teljesen ismeretlenek is.
Mindig meglepődöttséget látok az arcokon, amikor azt tanácsolom, hogy edzettségi állapottól és a plusz kilóktól függően, 4-12 hétig markánsan szerepeljen az edzésprogramjukban a gyaloglás. Sőt leggyakrabban még utána is !
Kezdjük a felkészülést gyaloglással, illetve a futás és a gyaloglás váltogatásával, majd fokozatosan növeljük a futás távját, és hagyjuk el a gyaloglást. Ezt az elején érdemes nem távra mérni, hanem időben. Először a megfelelő állóképességi szint megszerzése a feladat, valamint a szervezet felkészítése. Amikor kb. 30-40 percet tudunk már stabilan futni, akkor elkezdhetünk foglalkozni a tempóval. Amennyiben fejlődni szeretnénk, akkor eleinte heti 3 edzés javasolt. Fontosak a pihenőnapok !
Sokszor hallom, hogy “de én futni szeretnénk”, “a gyaloglás nem is fogyaszt”, “el sem fáradok a gyaloglásban”.
Mit is gondolok a gyaloglásról ?
Hiszem és tudom, hogy fontos a fokozatosság, fontos a szervezetet felkészíteni a futómozgásra, a rendszeres mozgásra. Mit is jelent ez ?
Elképesztő sérülésveszélyt eredményezhet, ha néhány alapszabályt nem tartunk be:

  • Légy türelmes és fokozatos ! Főleg a kezdő, újrakezdő futóknál a 30-45 perc lendületes séta, és a séta – futás vegyítése felkészíti/beolajozza az ízületeket a futómozgásra, felkészíti a “futómű” ízületeit, izmait a futómozgásban szereplő repülő fázis utáni becsapódásra.
  • mindig melegíts be
  • nyújts

A gyaloglás az egyik legjobb módja a bemelegítésnek és a levezetésnek is ! Remekül lehet közben gimnasztikázni és nyújtani is. Változatosságot visz az edzésbe, jó hatással van a keringési rendszerre. Idősebbek és túlsúllyal rendelkezők is elkezdhetik.
Szóval merj gyalogolni, lendületesen sétálni, tedd változatossá az edzéseidet !