Az egyesület története

A kezdetek

Az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület elődjét jelentő amatőr futóklub 2004-ben alakult meg az Esztergomi Atlétikai Klub keretein belül Gábor Éva kezdeményezésére, Szabó Gábor és felesége, Julcsi támogatásával.
Első edzésünkre, 2004. szeptember 13-án 18.00 órakor került sor. A városi sportcsarnok előtt meghirdetett találkozási ponton az újsághirdetésben megfogalmazott hívó szóra Tokodiné Ildikó és Jónás László jöttek el. Már az első edzés két szigetkörének hangulatából érződött, hogy valami “nagyon nagy és jó dolog” van születőben.

A hobbifutóklub életre hívásának fő célja az volt, hogy sok más városhoz hasonlóan Esztergomban is legyen egy olyan sportkör, ahol a futást szabadidejükben kedvtelésből vagy az egészségük megőrzése érdekében űző sportemberek találkozhatnak egymással, együtt kocoghatnak, együtt készülhetnek és utazhatnak a hazánkban akkoriban népszerűvé vált utcai futóversenyekre, bátoríthatják és motiválhatják egymást a futásban, vagy éppen annak nehéznek tűnő elkezdésében.

A következő hetekben a rendszeressé váló és máig fennmaradt hétfőn, szerdán, pénteken 18.00 órakor, illetve vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődő közös örömfutásokon aztán egyre többen lettünk. Jelentkezett Bóna Mariann, Kotsis Éva és Földesi Vera, majd jött Kovács Edit és Sándor Lajos, Ujlaki Ágota, Kis Éva, Dunai László, valamint a párkányi csapat Drevenák Bélával és Puss Antallal. Néhány hét múlva Gyóni Erika és Érdy Gábor is csatlakozott, ezzel kialakult a “kemény mag”, amely több mint két évig a dinamikus növekedés és a saját, bejegyzett egyesületként való működés indulásáig szinte változatlan formában működött.
Ez alatt az idő alatt amellett, hogy sokat futottunk a szigeten és a kerékpárúton, részt vettünk a kisebb-nagyobb utcai futóversenyeken, jártunk Prágában, Bambergben és Salzburgban egy-egy félmaratonnal összekötött hosszú hétvégén, rendszeresen tartottunk baráti összejöveteleket, egy szóval éltük a futók hétköznapi életét és jól éreztük magunkat.

 

A fordulat évei

A klubnak a kezdetek óta céljai között szerepelt az utcai futóversenyek meghonosítása Esztergomban, hiszen a 2001. óta megrendezett Hídfutáson és néhány alkalmi megmozduláson kívül nem volt ilyen, mindenkit megmozgatni képes tömegsport jellegű esemény a városban.

A csapaton belül Érdy Gábort foglalkoztatta leginkább a saját verseny gondolata, így a saját koncepciója, valamint ő és felesége, a ma már szintén oszlopos taggá vált Érdy Ágnes, illetve Ujvári Imre és Sátek Melinda rengeteg munkája eredményeképpen 2007-re alakultak úgy a személyi és az anyagi feltételek, hogy megrendezhettük a Dunaparti Futópartikat. Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ötfordulós versenysorozat minden évben március és október között invitálja jó hangulatú sportolásra a régió lakóit az Erzsébet parkba és a Duna-menti kerékpárútra, illetve a Vaskapuhoz, vagy a Prímás-sziget árnyas fái alá.

Az első esztendőben minden alkalommal 4, 10 és 20 kilométeres futamokat rendeztünk. A szabadidős sportolásra és az egészséges életmódra való figyelemfelhívást is zászlajára tűző rendezvényre tavasszal még csak alig ötvenen jöttek el, később azonban a népszerűség egyre növekedett, a fővárosból és a környező településekről is érkeztek versenyzők és sokan közülük klubtagokká is lettek.

A legnépszerűbbnek az igazi különlegességnek számító júliusi Teliholdfutam bizonyult, amelyre már az első évben is 115-en érkeztek. A hazánkban ritkaságnak számító éjszakai futóversenyek számát gyarapító rendezvény minden év júliusában, egy, a teliholdhoz legközelebb álló szombati napon este 22 órakor rajtol immár közel 300, fényvisszaverő csíkokkal, láthatósági mellényekkel és lámpákkal felszerelt “futó szentjánosbogár” részvételével.

A versenysorozat történetének második évében még színesebb, gazdagabb, és több résztvevőt is vonzó formában folytatódott a versenysorozat. A már megszokott futamok mellett több újdonsággal rukkoltunk elő: Esztergomnak a Duna-parton kívüli egyéb sajátos adottságait kihasználva Vaskapu csúcsfutást, gyermeknapon pedig családi futónapot rendeztünk. Az egyes fordulókból kikerült a 20 km-es táv, viszont a szeptemberi futamon megrendeztük az Esztergom Félmaratont. Ebben az esztendőben valósult meg először a chipes időmérés a Teliholdfutamon, ami jelentősen megkönnyíti az eredmények rögzítését, különösen a sötétben. A következő évben a várható nagy létszámra készülve módosítottuk, és ezzel még különlegesebbé tettük a Teliholdfutamot: a rajt helyszínét áthelyeztük a Bazilika alatti Sötétkapuhoz, így a verseny első métereit a lenyűgöző, kivilágított alagúton tették meg a futók.

A növekedés éveiben beindítottuk honlapunkat, amely azóta már saját domain alatt működik és amelyet egyre több társhonlap ajánl az egyre népesebb internetes futótársadalom figyelmébe, így egyesületünk és a Dunaparti Futópartik is egyre ismertebb.

A versenyszervezés mellett a gyarapodó tagság szabadidejében természetesen továbbra is versenyzett. Egyre több tehetséges, jó képességű és versenyzői múlttal rendelkező sporttárs csatlakozott hozzánk, így egyre szebb eredményeket is mondhatunk magunkénak. 2007 óta őrzi az egyesület a 12 órás Ultramaraton Országos Bajnokság bajnoki címét váltóban, emellett minden évben több csapattal veszünk részt a júniusi Ultrabalatonon, és egyre többen vállalják a klasszikus maratoni táv legyőzését is.

Az egyre komolyabb tevékenységünk miatt 2008-ban felmerült az igény egy saját bejegyzett egyesület alapítására. A kereken egy évig tartó, sok buktatóval teli cégbírósági bejegyzést követően 2009. januárja óta immár hivatalosan, Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület néven működünk.

 

Napjaink

Az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesületnek jelenleg 130 tagja van, köztük több külföldön élő futó is. Éves versenynaptárunk mind versenyszervezőként, mind futóként tele van. A növekvő létszám velejárójaként az összetartás már nem olyan szoros, vagyis nem mindig együtt megyünk mindenhová, sőt olyan is előfordul, hogy nem is tudunk róla, ha valamelyik társunk részt vesz valamilyen versenyen (bár erre mérgesek vagyunk), de jókedvünk, nyitottságunk és családias hangulatunk megmaradt.

Az éves programunk első két eseménye a január és február utolsó hétvégéjén megrendezendő Yours Truly futás, majd március utolsó hétvégéjén indulnak a Dunaparti Futópartik a 4 és 10 kilométeres versennyel, valamint az óvodások 500 méteres futásával. Áprilisban a Vaskapu Csúcsfutásra várjuk a magasságtól nem visszariadó hősöket, akik a 250 métert emelkedő 3,5 km-es, valamint a 110 métert emelkedő 2 km-es táv között választhatnak. Május végén a versenysorozaton kívül veszünk részt az önkormányzat, vagy különféle civil szervezetek által rendezett gyermeknapi futások megszervezésében és lebonyolításában, júliusban pedig a Teliholdfutamé a főszerep. 2011-ben rendeztük meg először az Esztergomi Futóhétvégét szeptember utolsó hétvégéjén, melynek részeként szombaton a hagyományos Mária Valéria Hídfutáson, vasárnap pedig az Esztergom Félmaratonon mérkőzhetnek meg a futás kedvelői. Októberben kerül sor a versenysorozat utolsó fordulójára és az ezt követő, zsíroskenyér-partyval összekötött ünnepélyes eredményhirdetésre egyik támogató partnerünk, a Rugby Club Hotel házában. Az évet a hagyományos jelmezes Szilveszteri Futással zárjuk december 31-én 10.00 órakor.

Sokan úgy gondolják, hogy profi futóklub vagyunk profi futókkal. Nos, ebben van némi igazság , de nagyon fontosnak tartjuk kiemelni, hogy tagjaink sorában vannak szép számmal lelkes és kevésbé lelkes amatőrök, a futásra nehezen időt találó több gyermekes anyukák, sokat dolgozó apukák, újra-, meg újrakezdők és súlyfelesleggel küzdők is, tehát nincs olyan ember, aki ne lenne közénk való ! Bármikor szeretettel várunk mindenkit, aki most készül elkezdeni, vagy újra kezdeni a futást, és természetesen azokat is, akik két óra alatt szeretnék lefutni a maratont !